Wat is Cyber Security en waarom is het belangrijk voor jouw bedrijf?

18 jul. 2024

Het belang van cyber security voor jouw bedrijf blijft groeien wanneer nieuwe soorten cyber-aanvallen verschijnen. Leer hoe je jouw bedrijf beschermt tegen hackers.

De voortdurende digitalisering van onze wereld blijft geweldige kansen bieden voor bedrijven in alle sectoren. Maar cyber security-risico’s nemen tegelijkertijd toe. Een grotere focus op e-commerce voor veel traditionele retailers en meer bedrijven die hun documenten en gegevensopslag naar de cloud verplaatsen, betekent dat online beveiliging nog nooit zo belangrijk is geweest. 

De kosten van het afhandelen van een cyberaanval kunnen gemiddeld oplopen tot zo’n € 200,000 1 voor bedrijven van elke omvang. Dit resulteert in zo’n 60% van de slachtoffers die moeten sluiten binnen 6 maanden vanwege de financiële moeilijkheden die dat met zich meebrengt 2. Cyber security-bewustzijn en -begrip is essentieel om jouw nieuwe of bestaande bedrijf te beschermen tegen deze hackrisico’s. 

Wat is Cyber Security?

Een definitie van cyber security is hoe jouw organisatie werkt om het risico van een cyberaanval en het mogelijke effect ervan op jouw bedrijf te verminderen door de apparaten en services die je gebruikt te beschermen. 

Cyberveiligheid is gewoon de strategie die jouw bedrijf heeft om je digitale activa te beschermen tegen hacks en cyberaanvallen. Dit omvat het gebruik van technologie, processen en andere controles om jouw systemen, apparaten en gegevens te beschermen. Het is bedoeld om ongeautoriseerde toegang tot gegevens die zijn opgeslagen op fysieke apparaten of online te voorkomen. 

Cyber security verschilt van informatiebeveiliging, die een veel groter gebied bestrijkt – inclusief alle informatiemiddelen zoals papieren kopieën van bestanden. 

Het belang van cyber security

Het belang van cyber security groeit nu smartphones, computers en tablets nog meer een integraal onderdeel worden van ons dagelijks werk en privéleven. Dergelijke connectiviteit en afhankelijkheid van online tools voor veel zakelijke aspecten – van sociale media en e-mailmarketing tot het opslaan van werknemers- en klantgegevens in de cloud – voegt een extra verantwoordelijkheid toe om deze informatie te beschermen.

De afhankelijkheid van online zakendoen stelt veel bedrijven open voor de risico’s van cyberaanvallen. Helder cyber security-bewustzijn is cruciaal, aangezien deze aanvallen zich blijven ontwikkelen en steeds geavanceerder worden. Als bedrijf slachtoffer worden van een cyberaanval kan resulteren in:

  • verlies van gevoelige gegevens
  • financiële verliezen vanwege diefstal
  • hoge kosten om gestolen gegevens te herstellen
  • reputatieschade 
  • bedrijfssluiting (in ernstige gevallen)

Weten hoe je cyber security-aanvallen minimaliseert is cruciaal voor elk bedrijf, om te voorzien in: 

  • veilige online shopping. Het is vooral belangrijk dat e-commerceplatforms over beveiligde systemen beschikken bij het omgaan met de financiële gegevens van klanten. 
  • geruststelling van klanten. Cyber security-bewustzijn is niet alleen cruciaal voor bedrijven. De meeste consumenten weten hoe hun gegevens worden gebruikt door bedrijven. Als je ziet dat jouw bedrijf over een sterke cyberveiligheid beschikt, helpt je vertrouwen op te bouwen.
  • Wettelijke naleving. Bedrijven die actief zijn in de EU moetenAVG/GDPR-richtlijnen navolgen en persoonlijke gegevens beschermen. 

Cyber security-statistieken

Een paar belangrijke cyber security-statistieken herhalen het belang van een sterke strategie:

  • Phishing-aanvallen (vaak e-mails waarin wordt geprobeerd persoonlijke informatie te stelen) zijn goed voor meer dan 80% van de cyber-aanvallen 3.
  • Bedrijven verliezen rond de € 8,500 per uur vanwege door ransomware veroorzaakte downtime
  • Mobiele malware-gevallen zijn in 2018 met 54% gestegen 4
  • 43% van kleine en middelgrote bedrijven (MKB) in het VK en de VS hebben geen cyber security-verdedigingsplan
  • Yet in 2019 63% of SMBs in the UK and US reported a data breach in the previous 12 months 5

Soorten cyber security

Naarmate ons gebruik van internet, onlinetools en verbonden apparaten in het bedrijfsleven zich heeft ontwikkeld, neemt ook de toename van cybercriminaliteit toe. Zonder een enkele cyberbeveiligingsoplossing moet je bedrijf zich in plaats daarvan concentreren op de verschillende gebieden die relevant zijn voor jouw activiteiten, jouw informatie en waar deze online is opgeslagen. 

De belangrijkste soorten cyber security waar bedrijven zich op moeten focussen om een sterke verdediging op te bouwen omvatten:

  • Netwerkbeveiliging – beschermt tegen ongeautoriseerde toegang tot jouw interne infrastructuur, vaak met netwerkbeheerders die beleid implementeren, waaronder extra veilige log-ins, firewalls, codering en antivirussoftware. 
  • Applicatiebeveiliging – regelmatige updates en tests kunnen ervoor zorgen dat alle gebruikte apps vrij blijven van bedreigingen. 
  • Informatie- en gegevensbeveiliging – netwerken en applicaties slaan gegevens op die een extra beschermingslaag nodig hebben. 
  • Eindpuntbeveiliging – beveiligt tegen risico’s van toegang op afstand waar nodig. 
  • Cloud-beveiliging – op software gebaseerde beveiligingstools kunnen jouw gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, bewaken en beschermen. 
  • Mobiele en IoT-beveiliging – smartphones, tablets en andere verbonden Internet of Things (IoT)-apparaten introduceren hun eigen beveiligingsuitdagingen.
  • Noodherstel en continuïteitsplanning – elk bedrijf heeft een back-upplan nodig als je het slachtoffer wordt van een cyberaanval, natuurramp of een andere gebeurtenis die jouw cyberveiligheid in gevaar brengt. 

Soorten cyberaanvallen

Er zijn openlijke en verborgen soorten cyberaanvallen – die beide tot doel hebben jouw bedrijf op verschillende manieren te ontwrichten. Naarmate meer bedrijven beseffen hoe belangrijk het is om hun voorraad te beschermen en cybersecurity-training te implementeren, ontwikkelen hackers en cybercriminelen steeds geavanceerdere aanvallen. 

Als je hiervan zoveel mogelijk weet, kan je jouw bedrijf er beter tegen beschermen. Vijf van de meest voorkomende soorten cyberaanvallen zijn:

  • Malware – alle kwaadaardige software die een kwetsbaarheid doorbreekt om ongewenste software in jouw netwerk te installeren, zoals spyware, ransomware en virussen. 
  • Phishing – deze kwaadaardige berichten (normaal gesproken e-mails) bevatten schadelijke links die toegang kunnen bieden tot gevoelige informatie wanneer erop wordt geklikt. 
  • Denial of Service (DoS) – aanvallers overspoelen een netwerk of systeem met verkeer of informatie om het te overbelasten en het afsluiten te forceren. 
  • Man-in-the-Middle (MitM) – cybercriminelen onderbreken het verkeer, vaak tussen onbeveiligde openbare WiFi, om gevoelige gegevens te stelen. 
  • Zero-day attack – minder gebruikelijk, maar steeds populairder; een zero-day-aanval vindt plaats tussen de aankondiging van een beveiligingsupdate of patch en de installatie ervan. 

Deze verschillende soorten cyberaanvallen kunnen veel bedrijven treffen, van de risico’s van onbeveiligde WiFi in een coffeeshop tot kwetsbaarheden voor zero-day-aanvallen voor online retailers. 

Cybersecurity-tips

Hiermee bereid je jouw bedrijf voor op het risico van een aanval met deze cybersecurity-tips:

  • Zorg voor een cybersecurity-risicobeoordeling – identificeer kwetsbare gebieden die specifiek zijn voor jouw activiteiten om een ​​reactie op een poging tot aanval te plannen. 
  • Doe een cybersecurity-training – jouw medewerkers informeren over best practices voor het omgaan met klantgegevens, het gebruik van internet, netwerk en applicaties. 
  • Back-up in de cloud – als onderdeel van de continuïteitsplanning bescherm je veilig back-ups van bestanden in de cloud in geval van een aanval waarbij informatie wordt gestolen. 
  • Bescherm alle wachtwoorden – zorg ervoor dat werknemers sterke, unieke wachtwoorden gebruiken voor verschillende accounts. Deze moeten minstens om de drie maanden worden vervangen. 
  • Let op je apparaten – installeer monitoringsoftware en beveiligingsapps met automatische updates en zet een virtueel particulier netwerk (VPN) op dat werknemers kunnen gebruiken wanneer ze op afstand werken.

Door een sterk cyberveiligheidsbeleid af te dwingen, worden de activa, financiën en reputatie van jouw bedrijf beschermd.

 

1 https://www.cnbc.com/2019/10/13/cyberattacks-cost-small-companies-200k-putting-many-out-of-business.html
2 https://www.inc.com/joe-galvin/60-percent-of-small-businesses-fold-within-6-months-of-a-cyber-attack-heres-how-to-protect-yourself.html
3 https://www.csoonline.com/article/3153707/top-cybersecurity-facts-figures-and-statistics.html
4 https://purplesec.us/resources/cyber-security-statistics/
5 https://www.thesslstore.com/blog/15-small-business-cyber-security-statistics-that-you-need-to-know/